Proiect pilot de infiintare Perdele Forestiere

Ne propunem sa realizam 8 ha de perdele forestiere de-a lungul a doua drumuri judetene din sudul tarii afectate de inzapeziri. Un proiect pilot prin care sa putem gasi si solutii juridice si de implicare a comunitatilor locale pentru extindere. Cu fiecare 5 lei, un puiet va fi plantat si ingrijit pe termen lung.

Inițiatorii campaniei

Teia Marina Ciulacu
Teia Marina Ciulacu
Andreea Croitoru
Andreea Croitoru
Gabriela Ticu
Gabriela Ticu
4093 euro

102% din 4000 euro necesari

Finanțat cu succes

mai sunt

0 secunde

durata campaniei

30 Oct / 14 Dec

susținatori

59

Finanțare fixă - Proiectul trebuie finanțat 100%.
În caz contrar, banii sunt returnati.

In 2014, Romania isi propunea sa realizeze 5000 de hectare de perdele forestiere. Pana in momentul actual au fost impadurite doar 23. In ritmul acesta, ne-ar trebui 1000 de ani sa ne atingem obiectivul. 

In zona de campie, padurile mai ocupa doar 5% din suprafata. Iernile grele troienesc zapada si blocheaza drumurile. In fiecare an auzim la stiri despre oameni care nu mai pot ajunge la spital sau la serviciu, raman fara provizii, electricitate. Iar din bani publici platim ~5000 de euro pentru deszapezirea unui kilometru de drum.

Cum ar fi sa aratam ca se poate altfel, ca putem fi parte din solutie, nu din spectatorii tristi ai acestor situatii? Iti propunem sa te implici in realizarea unei perdele forestiere de protectie de-a lungul a doua drumuri judetene afectate din sudul tarii: Sohatu-Galbinasi si Sohatu-Progresu. 8 hectare de perdele forestiere care pot salva vieti si ajuta la protectia mediului. Un proiect care sa fie un exemplu pentru guvernanti si care in timp sa se extinda.

 „Adopta un copac!” este un proiect al asociatiei ViitorPlus care ajuta la cresterea suprafetei impadurite din Romania. Se bazeaza pe atragerea de fonduri din mediul privat (firme si persoane fizice), cu care se realizeaza paduri noi, care altfel nu ar exista. Ne concentram pe locatii din zona rurala, cu deficit de padure si unde exista un interes real din partea administratiilor locale. Vrem sa realizam cu precadere perdele forestiere, care aduc in plus fata de beneficiile padurii si partea de protectie a drumurilor si cresterea productivitatii terenurilor agricole. In perioada 2007-2016, sub umbrela ViitorPlus, peste 11.000 de voluntari au ajutat la infiintarea a 60 de hectare noi de padure.

"Adopta un copac" permite oamenilor sa se implice in schimbare. Fie printr-o sustinere financiara prin care crestem suprafata impadurita, fie participand la plantari sau ajutand la organizarea proiectului. Pentru ca e nevoie de spatii in care sa ne asumam un rol activ. Pentru ca doar prin implicare directa invatam si evoluam. Pentru ca munca „la firul ierbii” ne ajuta sa apreciem si sa respectam mai mult ce ne ofera natura.Stadiul actual al proiectului

In aceasta vara am realizat un chestionar adresat tuturor primariilor din judetul Calarasi, unul din judetele sudice cu rata cea mai mica de impadurire si multiple probleme in iernile grele cand zapada troienita blocheaza drumurile. 

Am identificat mai multe comune care se confrunta cu aceasta problema si sunt dornice sa realizeze perdele forestiere. Am vizitat fiecare locatie, ne-am intalnit cu mai multi primari si am ales pentru inceput comunele Sohatu si Galbinasi, unde 2 drumuri judetene ar putea beneficia de aceasta protectie pe o lungime de aproape 6 km. 

Iata situatia drumului din iarna trecuta dupa ce s-a oprit viscolul si s-a reusit deblocarea lui:


Am reusit sa aducem la aceiasi masa pentru discutii reprezentantii celor doua primarii, Consiliul Judetean, silvici de renume si reprezentantii fermierilor care administreaza terenurile unde ar urma sa se sa faca impadurirea. In prezent, un protocol de parteneriat cu toate partile implicate este in faza de semnare

Următorii pași de făcut

In perioada urmatoare, dupa semnarea acordului si realizarea proiectului tehnic, vor urma si plantarile pentru o suprafata proportionala cu fondurile stranse. Daca ne atingem tinta propusa in campanie, de minim 4000 de euro si daca vom fi printre castigatorii campaniei de dublare a finantarii din Startarium, atunci vom putea impaduri aproape doua hectare de padure. Nu ne oprim oricum pana nu strangem toate fondurile necesare finalizarii celor 8 hectare. Dupa plantari vor fi efectuate lucrari de completare si ingrijire 3-5 ani pana la atingerea starii de masiv (impreunarea coroanelor). Atunci perdeaua forestiera va fi matura, impenetrabila, va proteja caile de comunicatie si nu va mai avea nevoie de interventia oamenilor pentru crestere.

La activitatile de plantare din proiect vom implica voluntari atat din randul sustinatorilor cat si a comunitatii locale. Pentru copiii care vor creste odata cu padurea, realizam constant activitati educationale pe tema mediului. Pentru toti participantii, imbinand educatia cu lucrurile practice, vom reusi sa progresam in directia viitorului mai bun pe care ni-l dorim cu totii.Echipa proiectului

Teia Marina Ciulacu este Presedinte al Viitor Plus si initiatoarea proiectului Adopta un copac. Crede ca generatia noastra traieste intr-o lume care are nevoie de noi seturi de valori, gandire si comportament, daca vrem sa lasam generatiilor viitoare o planeta care inca sa valoreze ceva. Conduce asociatia ViitorPlus inca de la infiintare in 2006.

Andreea Croitoru este Asistent de proiect in cadrul Adopta un copac si s-a alaturat de curand echipei din dorinta de a munci la un proiect ce aduce o contributie tangibila in cadrul initiativelor de mediu. Este foarte pasionata de drumetii si alergare si doreste sa ajute la conservarea mediului, sa se poata bucura de acesta cat mai mult timp, atat ea, cat si generatiile viitoare.

Proiectul beneficiaza si de sprijinul altor membri din organizatie: Gabriela Ticu – coordonatoare marketing, Angi Lica – coordonatoare resurse umane dar si alti angajati din diferite proiecte si voluntari pasionati de domeniu.


Puncte de risc în realizarea proiectului

Cel mai mare risc pentru proiectele de perdele forestiere este cel juridic. Legile proprietatii, cadastrului, procedurile birocratice actuale au impiedicat realizarea de perdele forestiere la scara nationala. Noi vom incerca tocmai prin abordarea „de jos in sus” sa intelegem cum ar putea fi deblocate mecanismele actuale, ce si cum sa motivam si sa implicam partile afectate de acest tip de proiect, de la administratiile locale, proprietarii terenurilor, fermierii, administratorii drumurilor. Vom cauta solutii legale cu ajutorul persoanelor de raspundere din aceste institutii si a expertilor juridici. Vom testa si propune lucruri noi, care pot sa imbunateasca sistemele actuale astfel incat acest proiect sa fie replicabil si in alte zone, iar pentru extindere masiva sa obtina si finantare publica.

Daca nu reusim sa gasim un consens si solutie la Sohatu-Galbinasi, avem o alta directie unde putem investi fondurile cu acelasi scop de realizare a unei perdele forestiere de 6 hectare in comuna Chirnogi. Acolo singurul proprietar al terenului este primaria cu care avem deja acordul semnat si aprobat prin Hotarare de Consiliu Local deci nu exista bariere in implementare. Ne dorim totusi sa realizam proiectul de la Sohatu-Galbinasi, unde sunt multi proprietari si fermieri care lucreaza terenurile vizate de impadurire, pentru ca acest tip de locatie este reprezentativ pentru alte locuri din tara unde realizarea de perdele forestiere nu si-a gasit inca solutiile de implementare, deci miza este una de gasire a unei solutii de multiplicare.