MATER - Biblioteca de Materiale

MATER este o bibliotecă de materiale – o colecție extinsă și constant reînnoită de mostre de materiale - dedicată profesioniștilor care lucrează cu materiale și nu numai: arhitecți, designeri de interior, designeri de produs, vestimentari și de bijuterii, ilustratori, artiști plastici.

Inițiatorii campaniei

Sabina Baciu
Sabina Baciu
Florin Cobuz
Florin Cobuz
18722 euro

125% din 15000 euro necesari

Finanțat cu succes

mai sunt

0 secunde

durata campaniei

20 May / 04 Jul

susținatori

211

Finanțare fixă - Proiectul trebuie finanțat 100%.
În caz contrar, banii sunt returnati.

UPDATE: Carla Szabo, designer de bijuterii, Ștefan Ghenciulescu, arhitect și redactor-șef Zeppelin și Dragoș Motica, fondator și Creative Designer UbiKubi susțin MATER.UPDATE: Andrei Borțun, director The Institute, susține campania de crowdfunding MATER! Printr-o donație începând cu 5 euro devii parte din acest proiect ambițios și susții comunitatea locală de industrii creative.

Ce este MATER?
MATER este o bibliotecă de materiale – o colecție extinsă și constant reînnoită de mostre de materiale - dedicată profesioniștilor care lucrează cu materiale și nu numai: arhitecți, designeri de interior, designeri de produs, vestimentari și de bijuterii, ilustratori, artiști plastici, dar și organizații care dezvoltă produse și materiale noi și au nevoie de această resursă.

MATER este o funcțiune de care avem nevoie, în București, pentru a dezvolta cultura materialelor în rândul profesioniștilor, dar și amatorilor, începând cu educația în școală, apoi în proiecte curente și, nu în ultimul rând, în cercetare. Astfel de spații există și și-au dovedit rolul și utilitatea în orașe mari ale lumii, precum New York, Milano sau Seoul.

Ce voi găsi la MATER?
Spațiul de 1000 mp cuprinde 3 zone principale:
BIBLIOTECA – unde vei putea consulta și atinge peste 3000 materiale, în primul an;
SALA MULTIFUNCȚIONALĂ – un spațiu cu o capacitate de 120 de persoane, unde vei putea participa la conferințe și workshop-uri dedicate materialelor;
HUB - spațiu de co-working cu birouri private, dar și mese de lucru la comun;

Configurația spațială este gândită astfel încât profesioniștii să lucreze la propriile proiecte, să găsească inspirație cu ajutorul materialelor noi și speciale, să participe la conferințe și seminarii de specialitate. În plus, poți veni aici cu clienții să lucrezi și să consulți și compari materialele expuse.


Cum va funcționa MATER?
În urma creării unui plan sustenabil pentru funcționarea bibliotecii, accesul ulterior primei vizite va fi subiectul unor costuri modice. Pentru profesioniști, accesul se va face printr-un abonament anual de 120 euro, iar studenții vor avea acces gratuit, pe baza carnetului de student.

Acest cost îți dă acces la:
- bibliotecă, oricând
- mesele de lucru din bibliotecă, unde poți veni cu clienți sau parteneri
- baza de date online disponibilă pe www.materlibrary.ro, în care vom include toate materialele expuse în bibliotecă, cu fișele lor tehnice si informatii despre producator sau distribuitor.

Dacă ești interesat să ai acces și în zona de hub sau makerspace de la nod, le poti accesa pe baza unui abonament lunar de 120 euro pentru o masă de lucru în open space sau cu un cost începând de la 300 euro, pentru un studio privat.

Unde va fi MATER?
Locația este în aceeași clădire cu Nod Makerspace, Deschis Gastrobar, La Firul Ierbii, Tegmark sau Eematico, în incinta Industriei Bumbacului, pe malul Dâmboviței. Adresa este Splaiul Unirii 160, accesibilă cu autobuz sau metrou, la 5 minute de stația Timpuri Noi

Stadiul actual al proiectului

Costul deschiderii bibliotecii de materiale este de aproximativ 250.000 de euro, care include costurile de proiectare și avizare, amenajare, mobilare și dotare a spațiului cu toate cele necesare.

O parte din amenajare a fost susținută de partenerii MATER care au preluat o parte din costuri sau au oferit materiale și produse pentru amenajare.

Până acum am reușit să igienizăm tot spațiul, să scoatem pardoseala veche și să o montăm pe cea nouă. În plus deja am montat structurile metalice și ferestrele noi și am ridicat pereții de compartimentare.Următorii pași de făcut

În ceea ce privește șantierul, mai avem de finisat pereții și tavanele, de montat sticla și policarbonatul, de produs și montat corpurile de iluminat și mobilierul. Apoi de finalizat amenajarea interioară, instalațiile sanitare și electrice, iar ca final touch de completat mozaicul existent cu piese noi imprimate 3D.

Banii strânși din campania de crowdfunding îi vom folosi pentru a construi cele 30 de module de expunere a materialelor din bibliotecă.

Echipa proiectului

Florin Cobuz - co-fondator NOD Makerspace
Florin a lucrat cativa ani ca arhitect, iar din 2008 a luat calea antreprenoriatului cofondand Atelierul de printare și machetare The Plot din cadrul universității de arhitectură și urbanism Ion Mincu (2008), studiourl de vizualizare de arhitectura Tegmark (2010), asociatia Paramongols(2011), Planescaler (2014) si Nod Makerspace - primul makerspace de mari dimensiuni din România (2015).

Tamina Lolev - co-fondator NOD Makerspace
Arhitect cu pregătire internațională, Tamina este partener în biroul de arhitectură si urbanism Wolfhouse Productions și co-fondator NOD Makerspace - primul makerspace de mari dimensiuni din România. Pe lângă experiența de arhitect, Tamina are know-how de project manager, coordonând proiecte noi in cadrul Nod.

Sabina Baciu - project manager MATER
Cu un background în comunicare și project management, Sabina a gestionat proiecte diverse din industrii creative - de la festivaluri de jazz (jazz in church, green hours jazz festival) la proiecte educaționale (one world film clubs, jazz for kids) expoziții de artă contemporană (muzeul Z33 din Belgia) sau training-uri de antreprenoriat în industrii creative.

Echipa MATER este multidisciplinară, formată din specialiști în domenii complementare, care asigură proiectarea, managementul, comunicarea și coordonarea șantierului proiectului. 


Puncte de risc în realizarea proiectului

Elemente neprevăzute pe șantier pot apărea oricând, însă tocmai de aceea am setat data de deschidere oficială a MATER în octombrie 2017, pentru a lăsa suficient timp pentru a rezolva posibilele întârzieri.

Un alt risc îl reprezintă cashflow-ul pentru finalizarea șantierului însă suntem în discuții cu potențiali investitori în proiect care să asigure un cashflow suficient pe toată perioada următoare.